Home / Aktuelnosti / Patrijarh Theodosis: “Mi palestinski hrišćani kažemo “Allahu Ekber”

Patrijarh Theodosis: “Mi palestinski hrišćani kažemo “Allahu Ekber”

RT:  Za Zapad, reči Allahu Ekber zvuče kao pretnja.Šta hrišćani Svete zemlje misle o tim rečima?

Theodosis: Mi hrišćani takođe govorimo ‘Allahu Ekber’. Ovo je izraz našeg razumevanja da je Stvoritelj Najveći. Ne želimo da se ova fraza vezuje za masakre i zločine. Odbijamo poistovećivanje ovih reči sa masakrima i ubijanjem. Govorimo protiv zloupotrebe ovih reči u tom kontekstu. Oni koji to rade, oni vređaju i našu veru i naše  vrednosti. Oni koji uzvikuju ove reči dok rade nešto antiversko,  antiduhovno, necivilizacijsko vređaju našu veru. Allahu Ekber je izraz naše vere.

 RT: Da li ljude u crkvama govore Allahu ekber?

 Theodosis: Naravno. Za nas, Allah nije samo islamski termin. Ovo je reč arapskog jezika koja označava Stvoritelja koji je stvorio svet na kojem živimo. Zato, kada kažemo Allah u našim molitvama, mislimo na Stvoritelja sveta. U našim molitvama i propovedima, mi pravoslavni hrišćani, u verskim ceremonijama korstimo upravo ovu reč. Mi kažemo ‘Neka je slava Allahu u svakom vremenu.’ Mnogo govorimo Allah u našim ceremonijama, pogrešno je mišljenje da samo muslimani koriste reč Allah. Mi arapski hrišćani kažemo Allah u našem arapskom jeziku, u obraćanju Stvoritelju našem.

Palestinski patrijarh, Sebastian Theodosis (Atallah Hanna) je jedini pravoslavni patrijarh iz Palestine u Jerusalemu, dok su ostali sveštenici i patrijarsi Jerusalema Grci. Izraelske vlasti su ga nekoliko puta zatvarale, zaustavljale na aerodromu, oduzimale mu pasoš.

(Saff/Ernas Pašalić)

//pozivistine.com//

Check Also

Zašto je Titanik potonuo?

Jedan od događaja koji je obeležio početak prošlog veka, a oko kojeg je spontano, a …

Komentariši