Home / Tekst / Naš Stvoritelj / Na Zemlji postoji 8,7 miliona vrsta biljki i životinja!

Na Zemlji postoji 8,7 miliona vrsta biljki i životinja!

Na Zemlji postoji 8,7 miliona različitih vrsta biljki i životinja, ali je samo mali deo njih zaista otkriven i katalogiziran, navodi se u izveštaju objavljenom u stručnom listu ”PloS Biologija”.
U izveštaju međunarodnog tima naučnika navodi se da je reč o ”najpreciznijem” prebrojavanju do sada i da ranije procene stručnjaka da na planeti živi između  3 i 100 miliona vrsta nisu tačne, prenosi France Presse.

Oko 1,25 miliona vrsta otkriveno je i klasifikovano otkada je švedski naučnik Karl Line sredinom 18. veka osmislio sistem taksonomije koji se i danas koristi. Naučnici sada procenjuju, na osnovu matematičke analize poznatih vrsta, da na svetu postoji 8,7 miliona vrsta životinja i biljki. Oko 86 posto vrsta koje žive na zemlji i 91 posto onih u okeanima još uvek nije otkriven, rekli su stručnjaci sa Univerziteta u Kanadi i na Havajima.

”Pitanje koliko vrsta postoji intrigiralo je vekovima naučnike i odgovor je naročito važan sada kada ljudske aktivnosti i uticaji doprinose istrebljenju“, rekao je vođa tima Camilo Mora s Havajskog Univerziteta.

”Mnoge vrste su nestale pre nego što smo i saznali za njihovu egzistenciju, njihovu jedinstvenu nišu i funkciju u ekosistemima i njihov eventualan doprinos čovečanstvu“, dodao je on.

U studiji se procenjuje da postoji 7,77 miliona vrsta životinja od kojih je 953.434 opisano i katalogizirano kao i 298.000 vrsta biljki od kojih je do sada upoznato 215.644. Istraživači smatraju i da najverovatnije na Zemlji postoji 611.000 vrsta gljiva od kojih je njih 43.271 poznato naučnicima.

U konačni obračun uključeno je 36.400 vrsta jednoćelijskih organizama i 27.500 vrsta hromista poput algi i buđi. “Čovečanstvo se obavezalo da sačuva vrste od istrebljenja ali sve do sada nismo znali koliko ih zapravo ima”, rekao je jedan od autora Boriv Vorm s Kanadskog Univerziteta Dalhausi.

Na ”crvenoj” listi koju je objavila Međunarodna unija za očuvanje i prirodu nalazi se 59.508 vrsta, od kojih je njih 19.625 klasifikovano kao ugroženo.

Uzvišeni Bog kaže u Kur'anu:
„On vam je Zemlju pogodnom učinio, pa hodajte predelima njezinim i hranite se onim što On daje, Njemu ćete poslije proživljenja odgovarati.“
“Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete svetovi su poput vas – u Knjizi Mi nismo ništa izostavili – i sakupiće se posle pred Gospodarom svojim”
“On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze jutro, i On spušta s neba kišu! – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno”

Preuzeto: (FENA)
Obrada: spasenje.com

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …