Home / Tekst / Najveći greh / Umišljenost sobom – samoljublje

Umišljenost sobom – samoljublje

Samoljublje je bolest srca koja uništava Božije robove upropaštavajući njihova dela, ona proteruje iskrenost iz srca i njoj se suprostavlja, ona isušuje poniznost iz srca i osećaj potrebnosti i siromaštva naspram Gospodara, a to je nedolično ophođenje prema Bogu Uzvišenom.
Samoljublje udaljava Božije robove od samoobračunavanja, i čini ih slepim pa ne razaznavaju bolesti duše i njene mahane. 

Samoljublje je gledanje na obredoslovlje i molitve očima ponosa i njegovo veličanje od strane čoveka. 

”Spas je u dve stvari; u bogobojaznosti i iskrenoj nameru, a propast je u beznadežnosti i samoljublju”

Prenosi se da je rekao Omer: ”Zaista je od znakova ispravnosti tvog pokajanja, da priznaš svoje grehe, a od znakova ispravnosti tvojih dela je odbacivanje samoljublja, a od znakova ispravnosti tvoje zahvale Bogu je priznavanje vlastitih propusta”
Rekao je Fekih  ”Ko želi da slomi opčinjenost sobom neka se pridržava četiri stvari:

Prvo: Da zna da je ono što učinio od dobrih dela, dar od Boga (uputa i pomoć) pa kad to bude smatrao podrškom od njegovog Gospodara, zaposliće se zahvalom, i neće se diviti samom sebi. 

Drugo: Da pogleda u blagodati kojim ga je Bog opskrbio, pa kad to učini, zaposliće se zahvalom Allahu na blagodatima, a svoja dela će videti malim, i neće se njima diviti. 

Treće: Da se boji da mu dela neće biti primljena, pa kad bude strahovao da li će mu Bog primiti dobra dela, neće se sam sebi diviti. 

Četvrto: da se priseti svojih greha koje je počinio pre toga, pa ako se bude bojao da ne prevagnu njegovi gresi dobra dela time je već umanjio samoljublje, a kako da se opčini čovek svojim delima, a ne zna šta će izaći iz njegove knjige učinjenih dela na Sudnjem danu, jer će tek tada da se obelodani da li će biti spašen ili kažnjen? 

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …