Home / Tekst / Maxence Buttey: Medijsko izobličavanje glavni razlog za loš ugled islama

Maxence Buttey: Medijsko izobličavanje glavni razlog za loš ugled islama

Maxence Buttey – islam je zakucao na vrata ekstremnog francuskog desničara
U oktobru 2014. godini, skupina vođa francuskog Nacionalnog fronta, poznata po neprijateljstvu prema muslimanskim migrantima, primila je e-mail sa video snimkom istaknutog člana stranke i člana Općinskog vijeća u Parizu, Maxence Buttey, u kojem on obznanjuje svoj prelazak na islam, te poziva vođe i članova stranke da upoznaju istinski islam čija načela odgovaraju osnovnim načelima na kojima se temelji njihova stranka.
 
Maxence Buttey smatra da je medijsko izobličavanje glavni razlog za loš ugled islama, ali i Nacionalnog fronta u Europi, unatoč tome što i islam i Nacionalni front pomažu obespravljenima i siromašnima i štite ih od ugnjetavanja moćnih kapitalista. Stranački lideri su se osjećali neugodno zbog tog video zapisa, a prije svih predsjednica te stranke i bivši predsjednički kandidat Marine le Pen, te je donijela odluku da se Maxence Buttey hitno izbaci iz stranke.
 
Buttey kaže da je bio kršćanin – katolik, i da je donio odluku da promijeni vjeru onda kada je pročitao Bibliju i našao u njoj, po njegovom sudu, mnoštvo kontradiktornosti. Međutim, kad je pročitao Kur'an utvrdio je da je islam mnogo racionalniji i otvoreniji, te je donio odluku da primi islam, nakon što je vodio žustre rasprave i debate sa jednim od imama u Francuskoj, kojeg je upoznao u toku izborne kampanje 2014. godine.
 
U intervjuu novinama Le Parisien Buttey je branio islam i odlučno tvrdio da je islam čist od djela ekstremista kakvi su pripadnici terorističke organizacije Isil, rekavši: ”Islam ne naređuje da se ljudima odsjecaju glave, već je islam objavljen da ujedini sve ljude na svijetu.”
 
https://www.youtube.com/watch?v=s0U2E6V2O2o

Check Also

Priča o Isusovom raspeću u svetlu tumačenja Kur’anskih odlomaka

Uzvišeni Bog, u Časnom Kur’anu u poglavlju An-Nisa, kaže: Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne veruju i žele između Allaha i poslanika Njegovih (u verovanju) napraviti razliku pa govore: “U neke verujemo, a u neke ne verujemo.” I žele između toga iznaći put neki. (150) Oni su doista pravi nevernici, a Mi smo nevernicima pripremili sramnu patnju. (151) …

Komentariši