Home / Tekst / Arnoud van Doorn – Hrišćanski desničar koji je primio islam nakon dokumentarnog filma protiv islama

Arnoud van Doorn – Hrišćanski desničar koji je primio islam nakon dokumentarnog filma protiv islama

U 2008. godini, holandski političar Arnoud van Doorn učestvovao je u snimanju dokumentarnog filma koji opisuje islam i muslimane kao nasilne i netolerantne, čiji cilj je zavladati cijelim svijetom.
 
Ovaj film je producirala holandska Stranka za slobodu, poznata po neprijateljskom odnosu prema muslimanskim migrantima i govoru o ratu protiv islama i muslimana, kojoj je pripadao i Arnoud van Doorn.
 
Međutim, Van Doorn nije znao da će doći dan kada će on obući bijelu islamsku odjeću (ihrame) i uplakan stajati pored mezara poslanika islama, Muhammeda, s.a.v.s., nakon što je prvi put obavio hadž nakon prelaska na islam u aprilu 2013., i nakon dugogodišnjeg rada pod okriljem Stranke za slobodu, čiji članovi su ga proglasili izdajnikom kada je primio islam.
 
Van Doornov put u islam bio je postepen. Početak je bio u znaku čitanja Kur'ana i tefsira, a zatim ga je jedan poznanik uspio nagovoriti da posjeti džamiju u svom gradu gdje mu je ukazana velika dobrodošlica koju nije očekivao. Cijeli dan proveo je u džamiji u razgovoru sa muslimanima. Van Doorn je taj osjećaj ovako opisao: “U početku sam bio zbunjen, ali taj se osjećaj brzo promijenio u osjećaj topline i unutarnjeg mira.”
 
Nakon samo godinu dana, u životu Arnouda van Doorna dogodila se još jedna krupna promjena. Naime, i njegov sin Aleksandar najavio je svoj prelazak na islam nakon što je primijetio neopisivi duševni mir i sreću na svome ocu. Aleksandar je počeo proučavati Kur'an sa svojim prijateljem muslimanom koji se zvao Junus. Nakon što je postao musliman, Aleksandar je, zajedno sa svojim ocem, krenuo na putovanje da produbi svoju spoznaju i znanje o islamu.
https://www.youtube.com/watch?v=FY5DvPMPkcg

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši