Home / Tekst / Pitanja i odgovori / Svaka treća devojka žrtva seksualnog uznemiravanja

Svaka treća devojka žrtva seksualnog uznemiravanja

Svaka treća devojka u Srbiji doživela je neki oblik seksualnog uznemiravanja, poput neželjenog priljubljivanja, dodirivanja ili unošenja u lice, pa sve do najeksplicitnijih oblika seksualnog uznemiravanja, saopštila je nevladina organizacija Autonomni ženski centar.

Kako navode, najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji je zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

„Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje“, rekla je predstavnica tog centra Sanja Pavlović.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima.

„Nadimke poput ‘lutko’, ‘zlato’, ‘cico’ doživljava čak osam od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića“, dodaje se u saopštenju.

Pavlovićeva je dodala da je Srbija tek od prošle godine takva i slična ponašanja počela da kvalifikuje kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci.

„Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo“, dodala je  Pavlovićeva u saopštenju.

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/svaka-treca-devojka-zrtva-seksualnog-uznemiravanja/

Check Also

Priča o Isusovom raspeću u svetlu tumačenja Kur’anskih odlomaka

Uzvišeni Bog, u Časnom Kur’anu u poglavlju An-Nisa, kaže: Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne veruju i žele između Allaha i poslanika Njegovih (u verovanju) napraviti razliku pa govore: “U neke verujemo, a u neke ne verujemo.” I žele između toga iznaći put neki. (150) Oni su doista pravi nevernici, a Mi smo nevernicima pripremili sramnu patnju. (151) …

Komentariši