Home / Tekst / Analiza religija / U čemu se krije mudrost postepenog i sukcesivnog objavljivanja Kur'ana?

U čemu se krije mudrost postepenog i sukcesivnog objavljivanja Kur'ana?

 U postupnom objavljivanju Kur'ana se kriju mnoge mudrosti, od kojih su:

  • Verovesnik Muhammed, neka su blagoslov i mir na njega, je poslan narodu koji ne zna da čita i da piše, i da im je Kur'an objavljen najedanput, bilo bi im veoma teško da ga zapamte napamet i sprovedu u delo. Možda bi se prema njemu nemarno ponašali. Zato je njegovo postupno objavljivanje bilo prikladnije, te su ga sledbenici lakše i postupno učili, podučavali i beležili, a tradicija njegovog pamćenja napamet je nastavila živeti u njegovom ummetu (narodu).
  • Mnogi kur'anski ajeti su objavljeni povodom određenih događaja ili kao rešenje nekih problema ili kao odgovor na postavljeno pitanje ili, pak, kao objašnjenje propisa. A da je Kur'an objavljen najedanput, to se ne bi dogodilo. Tako je njegovo postupno objavljivanje, vezano uz stvarne događaje, ostavljalo daleko dublji trag u dušama, a time je i njihov željeni efekat jasnije ostvarivan.
  • Da je Uzvišeni Bog objavio Knjigu najedanput, odmah bi na pleća vernika pala i sva verska zaduženja (svi praktični islamski propisi). Bilo bi im veoma teško sprovesti ih u delo, a naročito zbog derogirajućih i derogiranih ajeta. Međutim, pošto je Kur'an sišao postupno i zaduženja su dolazila postupno, lakše ih je bilo podneti.
  • Objavljivanje Kur'ana povremeno omogućuje Božijem Poslaniku, neka su blagoslov i mir na njega, da, sa vremena na vreme, vidi anđela Gavrila (ar. DŽibril), što ga učvršćuje u izvršenju misije i strpljivosti na nasilju koje mu čini njegov narod.
  • Postupno objavljivanje Časnog Kur'ana je jasnije ukazivalo na njihovu nemoć koja je kulminirala kada nisu bili u stanju doći ni sa jednim, njemu sličnim odlomkom. Božiji Poslanik, neka su blagoslov i mir na njega, ih je u tome izazivao od samog početka, i kao da im je taj izazov upućivao svakim novim odlomkom Kur'ana, i kada su se u negiranju dela Kur'ana pokazali nemoćnim, ta nemoć je postala očitija i veća pred čitavim Kur'anom. To je bio jasan dokaz da su oni, potpuno i u svakom pogledu, nesposobni da se suprostave Kur'anu i donesu nešto njemu slično.

Odlomak iz knjige ‘Trijumf istine’ 

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši