Home / Tekst / Svaki 10. učenik u Hrvatskoj planirao samoubistvo

Svaki 10. učenik u Hrvatskoj planirao samoubistvo

Svaki 10. učenik u Hrvatskoj planirao je samoubistvo, pokazuje istraživanje tima naučnika Univerziteta u Zagrebu sprovedeno na oko 5.000 učenika u 25 srednjih škola u Zagrebu i okolini.

Veliki broj hrvatskih srednjoškolaca izložen je iznenadujuće visokim stopama vršnjačkog nasilja, oseća se tužno, pokazuje ozbiljne znake teskobe i depresije i planira ili pokušava samoubistvo, pokazalo je istraživanje.

Vršnjačko nasilje relativno je visoko prisutno i 37,4 odsto mladih kaže da mu je barem jednom ili više puta prisustvovalo u poslednje četiri sedmice, a 17 odsto je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Fizičko nasilje u partnerskoj vezi doživljava 13,5 odsto mladih, a interesantno je da su u tim odnosima nasilju sklonije devojke, kažu stručnjaci.

Direktori škola bili su neprijatno iznenađeni rezultatima studije, posebno činjenicom da se nasilje najčešće dogada u školama. Mladi žive u društvu koje šalje vrlo kontradiktorne poruke. S jedne strane roditelji deci govore da je obrazovanje važno, a s druge strane deca žive u društvu u kojem uspeh nije predodređen obrazovanjem i društvenim vrednostima i to kod njih pojačava opšte stanje zbunjenosti, ukazuje studija.

Nasilju su sklonija deca koja svoje porodice doživljavaju kao imućnije od proseka, a depresivne simptome imaju deca koja procenjuju da su im porodice nižeg imovinskog statusa od proseka.

Kada je reč o mentalnom zdravlju adolescenata, tužno i bezvoljno u poslednje dve sedmice osećalo se oko 30 odsto mladih, 14,5 odsto je bar jednom u životu ozbiljno razmišljalo o samoubistvu, 9,4 odsto je izradilo plan samoubistva, a 4,4 odsto kaže da su pokušali samoubistvo.

Zagrebački tim stručnjaka ističe da ovi procenti nemaju klinički značaj za dijagnozu poremećaja, ali sugerišu da je tom delu populacije nužna intervencija i posebna pažnja.

Izvor: https://www.danas.rs/svet/svaki-10-ucenik-u-hrvatskoj-planirao-samoubistvo/

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši