Home / Tekst / Rabin Allen S. Maller – “Sebe smatram reformskim rabinom i muslimanom jevrejem”

Rabin Allen S. Maller – “Sebe smatram reformskim rabinom i muslimanom jevrejem”

Allen S. Maller. Američki reformski rabin. Godine 1967. postao je duhovni vođa Temple Akiba, zajednice reformskih jevreja. Alen Maler diplomirao je na Univerzitetu UCLA, i na jevrejskom Union Koledžu. Predavao je na Gratz Koledžu u Filadelfiji, Union Koledžu, Judaism Univerzitetu i Univerzitetu Loyola Marymount u Los Anđelesu. Alen Maler je bivši predsednik Southern California Association reformskih rabina, a sada je predsednik National Jewish Hospitality Committee. Na svojoj oficijelnoj internet-stranici[1] predstavio je tekst: A reform rabbi learns from prophet Muhammad (Reforomski rabin uči od poslanika Muhammeda), u kojem je, između ostalog, napisao:

„Božiji Poslanik jako je dobro poznat po njegovom osećaju za pravdu gde se Jevrej njemu mogao požaliti na sukob u kojem je napadnut od muslimana.”

Zatim je naveo:

„U sedmom veku, kada je Muhammed širio Islam, gotovo svi jevreji Arabije i Bliskog istoka bili su ortodoksni jevreji. Da su jevreji Medine bili otvoreniji za njegova učenja, reforma judaizma počela bi pre trinaest vekova, umesto pre samo dva veka. Kao rabin reformator, prvi put sam postao zainteresovan za Islam kada sam ga studirao na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Anđelesu, pre pedeset godina. 

Nastavio sam svoje proučavanje Islama i od tada, već neko vreme sebe smatram reformskim rabinom i muslimanom jevrejem. Ja sam musliman jevrej, vernik jevrej pokoran Božijoj volji, jer sam reformski rabin. Kao rabin, veran sam savezu koji je Bog sklopio sa poslanikom Avramom (Ibrahimom,  mir nad njim) prvim muslimanom jevrejem, i ja prihvatam zapovedi koje je Bog sklopio sa narodom Izraela na Sinaju. Kao reformski rabin, verujem da jevrejske duhovne vođe trebaju da menjaju jevrejsku tradiciju kao što se društvene i istorijske okolnosti menjaju i razvijaju.” 

Zatim je nastavio:

„Musliman je onaj koji se pokorava Božijoj volji i veruje da je Bog poslao Muhammeda, Mojsija, Davida, Isusa, i mnoge druge poslanike mnogim narodima sveta. Kao reformski rabin, verujem da je Muhammed bio poslanik poslan arapskom narodu, i verujem da je Kur’an istina za muslimane, kao što je Tora istina za Jevreje.”

O Kur’anu je napisao:

„Ja jako poštujem Kur’an kao srodnu objavu, datu na srodnom jeziku, potomcima srodnog naroda. Snažna podrška koju Kur’an daje verskoj slobodi lekcija je koja je preko potrebna verskim fundamentalistima svih religija u svetu danas. Nadalje, sledbenici svih religija trebali bi uvek da ponavljaju ovo učenje Božijeg Poslanika: ‘Poslanici su braća u veri, imaju različite majke, ali je njihova vera jedna.'”

Zaključuje kazavši:

„Reči, obredi, običaji, i specifični aspekti etike i morala mogu da se razlikuju, ali svrha života i ljubav u skladu sa Božijom voljom ostaje ista.”[2]

 

Fusnote:

[1]  www.rabbimaller.com

[2] Autorski tekst: http://www.rabbimaller.com/judaism-and-islam/what-a-reform-rabbi-learns-from-muhammad

Izvor: 100 svetskih velikana o islamu

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši