Home / Tekst / Vera za sva vremena / 6 Sveštenikov put u islam – Anselm Turmeda (živeo 1355-1423. g.)

6 Sveštenikov put u islam – Anselm Turmeda (živeo 1355-1423. g.)

VEROVANJE U BOŽANSKU VEZU ISUSA JOŠ U UTROBI

Po njihovom čudnom verovanju trojstva desilo se otelovljenje duha u utrobi Marije. Šta bi mogao biti uzrok tog verovanja!?

Znajte, Bog vam se smilovao da, dakle hrišćani veruju kako je Uzvišeni Gospod kaznio Adama, mir nad njim, i njegovo potomstvo Paklom zbog njegovog istočnog prvobitnog greha, vezanog za jedenje zabranjenog voća. Zatim, da se Uzvišeni sažalio i omogućio im da izađu iz Pakla tako što je poslao svoga sina koji se utelovio u utrobi Marije u liku Isusa, pa je postao čovek po majci, a božanstvo po ocu. Posle toga je dobio zadatak da izvede Adama i njegovo potomstvo iz Pakla, a to nije mogao da učini sve dok i sam ne umre. Tom svojom smrću on izbavlja celo ljudsko potomstvo iz ruku đavola, a on je umro nasilnom smrću. Zatim, nakon tri dana bez života spustio se u Pakao iz kojeg je izbavio Adama i njegovo potomstvo, kao i sve prethodne Božije poslanike. Eto, ovakvo je njihovo učenje, puno izmišljotina koje im je predočio sam đavo, jer nemaju nikakvog ispravnog dokaza za ovakve nebuloze. Uzvičeni Bog je sačuvao sve Svoje verovesnike i poslanike od ovakvih smešnih i propalih hipoteza.

Očigledno ovde može da se primeti da u njihovom učenju postoji protivrečnost. Jer, nemoguće je da se Uzvišeni i Večni Stvoritelj pretvara u krv i meso, tj. da rađa sina bilo na nebesima, bilo na Zemlji. Kako bi NJegova Beskrajnost i Večnost bila ograničena i prebacivana na druge! ? Nikako!! Bog je Jedan i nema Mu ništa slično, jer je On Uzvišen i Svemoćan u Svome savršenstvu, pa zašto da se, onda pretvara u čoveka!? Pa, kako će On – koji je večno Živi i Besmrtni u svoj Svojoj Svetosti – da, ide u utrobu žene, a On obuhvata i nebesa i Zemlju!? Moglo bi im se reći: „Vi smatrate da je Isus bog, pa ko to ne veruje on i ne pripada hrišćanstvu, ali zar ne vidite da ste upali u očiglednu zamku kada ste od čoveka napravili večno stvorenje!? Tom događaju koji je vezan za Isusa, mir nad njim, dajete pet dimenzija:

Prvo: Ili ste ga učinili večnim bogom ili je on postao mestom smeštaja večnog boga!?

Drugo: Da li je ikada sam Isus, mir nad njim, o sebi govorio kao o Bogu i da li su njegovi učenici koji su prenosili vesti o njemu ikada tako nešto registrovali?

Treće: Zar ste ga učinili bogom samo zbog čuda koja su se dešavala samo njemu?

Četvrto: Jeste li ga učinili bogom zbog njegovog uzdignuća na nebo?

Peto: Učinili ste ga bogom zbog njegovog neobično čudnog dolaska na ovaj svet – rađanjem bez muškog roditelja, tj. oca!!

Zašto se čudite tom neobičnom dolasku na ovaj svet, pa to ustvari ništa nije čudnije od dolaska Adama, mir nad njim, koji je stvoren i bez oca i bez majke ili bilo kakve materije, a ni Adam ni anđeli nisu nazivani božanstvima, što i vi smatrate i verujete. Pa, recite nam koja je to razlika između njega, Isusa, mir nad njim, i njih, a stvaranje ovih drugih je čudnije od njegovog dolaska na ovaj svet! ? Ukoliko kažete da je Isus bog zbog toga što je prikazivao čuda, pa hrišćanski učenjaci znaju da su i raniji poslanici takođe darivani od Boga nadnaravnim čudima, npr:

– Poslanik Elizej, mir nad njim, je proživljavao mrtve, čak je i proživljavao mrtve koje je vraćao u život i iz Berzaha , a što je veće čudo od Isusovog čuda.

– Zatim, Ilija je takođe proživljavao mrtve i blagoslovio je brašno i ulje siromašne starice kojoj se vrećica brašna i posuda ulja nije mogla isprazniti punih sedam godina, a stalno se trošila. Isti ovaj poslanik je molio Uzvišenog Boga da često pada rodna kiša tokom sedam godina, što mu je Bog Uzvišeni i udovoljio.

– Hrišćani smatraju da je Isus sa pet pogača nahranio pet hiljada ljudi. Dakako, to jeste čudo, ali je čudo isto tako veliko uradio i Mojsije, mir nad njim, kada je molio Boga da njega i njegov narod opskrbi hranom, na šta mu je Uzvišeni i udovoljio time što im je dao hranu od slatkog voća i pečenih prepelica da jedu četrdeset godina, a njihov broj je prelazio šesto hiljada osoba.

– Ako je Isus, mir nad njim, hodao po vodi, a nije u nju propadao, pa i Mojsije, mir nad njim, je jednim udarcem štapom razdvojio vodu, pa je tako napravio put kojim je prošao on i njegov narod bežeći od faraona i njegove vojske, a koji su zatim potopljeni. Sem toga, Mojsije bi udarcem štapa o ka-men izazvao (Božijom voljom) da potekne dvanaest izvora za dvanaest plemena iz naroda Benu Israil. Pored ovoga Mojsije, mir nad njim, je egipatskom narodu pokazao i deset čuda, kao što su: pojava nečiste vode u kojoj izumiru životinje boraveći u njoj, štap koji bi se pretvarao u ogromnu zmiju, a pomoću koje je pobedio faraonove čarobnjake, slanje žaba koje su okupirale kuće nevernika, napast krpelja na njihova tela, najezda skakavaca, najezda drugih raznih insekata, uništenje stočnog fonda, pojava čireva na telima nevernika, pojava hladnoće koja bi uništavala drveće i spajanje tri dana sa noćima tako da je sve bilo u tami.

Kada hrišćani navode da je Isus bog oni to smatraju između ostalog i zbog toga „što se uzdigao na nebesa i učinili ste ga bogom”, pa morali bi onda i poslanika Iliju, mir nad njim, i Henoka, mir nad njim, takođe nazvati bogovima, jer su se i njih dvojica, kako hrišćani tvrde uzdigli na nebesa. Ovo potvrđuje i Jevanđelje i tekst Starog zaveta, kao što je to stav i svih hrišćanskih učenjaka, pa što ih onda ne nazvaste bogovima!? Ako tvrdite da je Isus božanstvo samo po sebi, onda ste ga vi učinili bogom, a što je jedna velika laž. U vašem Jevanđelju stoji da je Isus u vreme raspeća rekao: “Bože moj, zašto si me ostavio”, ili na dragom mestu piše da je rekao: „Bog me poslao vama”, čime potvrđuje da je on čovek kao i ostali njegovi prethodnici među poslanicima. Ovakvi tekstovi u vašem Jevanđelju su mnogobrojni u kojima se iznosi laž, kao i to da je razapet i da je dozivao: „Bože moj, Bože moj”, a što se ne nalazi u originalnom tekstu Jevanđelja.

Nažalost, te laži su ubačene u hrišćansko učenje, a lažima na Boga samo iskazuju protivrečnost koju mogu samo razumom obdareni uočiti, neka im je Bog na pomoći.

Iz knjige Anselma Turmeda: Tuhfetul-erib fir-redd ‘ala ehlis-salib

Check Also

Saveti o odgoju deteta

Učenjak Gazalija je izneo program odgoja deteta; program je osmišljen u vidu sedećih obaveza roditelja …

Komentariši