Home / Tekst / Analiza religija / Sydney Cave: „Nijedan život nije na tako različite načine okarakterisan kao Muhammedov”

Sydney Cave: „Nijedan život nije na tako različite načine okarakterisan kao Muhammedov”

Sydney Cave, (1883–1953) Engleski istraživač i pisac. U svom delu An Introduction to the Study of Some Living Religions of the East (Uvod u proučavanje nekih životnih religija Istoka), o poslaniku Muhammedu, alejhi selam, napisao je:

„Nijedan život nije na tako različite načine okarakterisan kao Muhammedov. Opasnost Islama dugo su zagovarali hrišćanski pisci spremni da veruju u najgore o njemu, a ocenili su ga, ne samo grubo, nego i nepravedno. Ovaj čovek koji je u interesu svoje misije deset godina podnosio teškoće nije bio varalica. Varalica ne bi mogao postati utemeljivač religije. Karlajl (poznati britanski pisac i istoričar) je upravo na tome (na takvom stavu). Njegovim neizrecivim genijem, njegovom pobožnošću i njegovom mudrošću, on je napravio jednu naciju od sukobljenih plemena. Njegovo mesto u istoriji je sigurno.”[1]

 

[1] Cave, Sydney., An Introduction to the Study of Some Living Religions of the East, Duckworth & CO. London: 1921. str. 213–214.

Iz knjige: “100 nemuslimanskih velikana o islamu”

Check Also

Priča o Isusovom raspeću u svetlu tumačenja Kur’anskih odlomaka

Uzvišeni Bog, u Časnom Kur’anu u poglavlju An-Nisa, kaže: Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne veruju i žele između Allaha i poslanika Njegovih (u verovanju) napraviti razliku pa govore: “U neke verujemo, a u neke ne verujemo.” I žele između toga iznaći put neki. (150) Oni su doista pravi nevernici, a Mi smo nevernicima pripremili sramnu patnju. (151) …

Komentariši