Home / Tekst / Poteškoće sa kojima se susreće hrišćanka koja želi da prihvati Islam

Poteškoće sa kojima se susreće hrišćanka koja želi da prihvati Islam

Pitanje:

Prije svega želim se predstaviti: Ja sam djevojka odgojena u duhu kršćanstva. Prije nekoliko mjeseci počela sam čitati o islamu. Već sam okončala čitanje  prijevoda Kur’ana i nekoliko knjiga koje govore o islamu. Ovome se mogu pridodati članci i drugi tekstovi do kojih sam uspjela doći na internetu i drugim mjestima. Ipak, ne tvrdim da poznajem i shvatam svako pitanje. Ima dosta stvari koje me zbunjuju i imam poteškoća u prihvatanju određenih elemenata islama i tumačenja o kojima sam čitala. Međutim, vjerujem u Allaha, dž. š., vjerujem da je Muhammed, ﷺ, Njegov poslanik i da je Kur’an Allahov, dž. š., objavljeni govor. Moje pitanje glasi: Kako da se postavim prema svemu ovome? Kao što sam već napomenula, ima još dosta toga što ne poznajem i dobro ne shvatam. Odluka koju treba da donesem veoma je važna i, da budem iskrena do kraja, osjećam da preda mnom stoji ogromna i zastrašujuća odgovornost. Najviše što me uznemirava jeste pitanje do kojih granica sam u stanju, nakon prihvatanja islama, pridržavati se islamskih propisa? Neke stvari u svom životu već sam promijenila, tako da sam ostavila alkohol, izbjegavam svinjsko meso, trudim se da oblačim košulje dugih rukava i duge hlače ili suknje prilikom izlaska. Ali, isto tako, smatram da određene stvari neću moći izvršavati neposredno nakon prihvatanja islama. Za to postoji nekoliko razloga (u najmanju ruku, tako mi se trenutno čini). Jedna od tih stvari jeste i islamski način oblačenja, odnosno nošenje hidžaba.

Trenutno studiram u inostranstvu (u Sjedinjenim Američkim Državama), a moja porodica živi u Evropi. Svojoj porodici se vraćam za vrijeme božićnih praznika i smatram da neću imati snage da ih, odmah nakon dolaska, obavijestim o prelasku na islam. Zbog toga ne znam da li ću biti u stanju, za vrijeme svog boravka s njima u toku tih praznika, obavljati određene vjerske dužnosti, kao što su klanjanje namaza pet puta dnevno, post, kao i ustezanje od konzumiranja svinjskog mesa.

Da li ću pogriješiti ako prihvatim islam uz  svoje prethodno znanje da neću biti u stanju obavljati sve dužnosti koje proizlaze iz tog čina (u najmanju ruku to neću biti u stanju  činiti na samom početku). Isto tako, svjesna sam činjenice da ima mnogo stvari koje ne shvatam najbolje ili nalazim poteškoću u njihovom prihvatanju i to  zbog manjkavosti u shvatanju i znanju. Očekujem da mi ukažete na pravi odgovor!

Odgovor:

Svakako da je, razborita i mudra djevojko koja želiš doći do Istine, ovo što si do sada postigla divno i ogroman poduhvat  za koji je još jedino preostalo da se okonča apsolutno najvažnijim korakom i potezom u tvom životu, a to je izgovaranje šehadeta i prihvatanje islama kao svoje vjere. Uistinu, sa svoje strane, iskazujemo veliko poštovanje prema tvom trudu koji si uložila da pročitaš prijevod značenja Kur’ana u cijelosti, kao i određeni broj knjiga i članaka o islamu. Ovome se treba pridodati i tvoje ustezanje od zabranjenih stvari, kao što su konzumiranje alkohola i svinjskog mesa. Važnije od svega nabrojanog jeste tvoje stjecanje čvrstog uvjerenja o vjeri islamu, Poslaniku i Knjizi islama. Na osnovu pitanja, tvoje probleme možemo svesti na dva osnovna:

•    neka društvena ograničenja i sustezanja i

•    postojanje određenih stvari i problema koje još nisi dobro upoznala ili shvatila.

Vezano za ovaj drugi problem, da bi neko prihvatio islam nije uvjet da prethodno upozna čitavo učenje islama, pošto je on more znanja. Čovjek treba prihvatiti islam, kao prvi korak, a zatim ga proučavati i u sebi upotpuniti i razvijati uvjerenost i zadovoljstvo u izvršavanju ostalih vjerskih dužnosti. Za početak je dovoljno da posjeduje vjerovanje u šest imanskih šarta (to su: vjerovanje u Allaha, dž. š., Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i da sve što se događa – biva Allahovom, dž. š., voljom i određenjem). Tu je, također, opće znanje i prihvatanje pet islamskih šarta (svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, dž. š., i da je Muhammed, ﷺ, Njegov poslanik, klanjanje namaza, davanje zekata, post mjeseca ramazana i obavljanje hadža za one koji to budu u stanju učiniti).

Moraš znati da znanje i čvrsto uvjerenje dolaze postepeno i da se iman (vjerovanje) povećava izvršavanjem ibadeta i činjenjem dobrih djela. Sve ovo podstiče na prihvatanje svih vjerskih dužnosti koje je propisao Uzvišeni Allah.
Što se tiče prvog pitanja, potpuno smo uvjereni da će ti, nakon što prihvatiš islam, iskreno povjeruješ u Allaha, dž. š., i počneš činiti dobra djela, Allah, dž. š., podariti snage, čvrstine, odvažnosti i nepokolebljivo uvjerenje. Uz pomoć ovih osobina bit ćeš u stanju suprotstaviti se svim izazovima i poteškoćama i uspješno ih savladati. Žene koje su prije tebe prihvatile islam imaju određena iskustva koja mogu poslužiti kao dobar primjer za tvoju budućnost u pogledu primjene šerijatskih propisa, kao što je nošenje hidžaba i drugih obaveza, bez obzira na nevjerovanje  sredine u kojoj osoba živi i radi. Ovdje možemo dodati i sljedeće: kada bi neka žena postavila pitanje  da li da prihvati islam bez nošenja i obaveze adekvatnog hidžaba  ili da ostane u stanju kufra, naš odgovor bi, bez sumnje, glasio – neka prihvati islam! Grijeh, opasnost i težina nesreće ostanka u nevjerovanju ne može se, ni u kojem slučaju, porediti sa prihvatanjem islama uz činjenje grijeha!

Potpuno shvatamo poteškoće i društvene prepreke o kojima govoriš. Isto tako, pouzdano znamo da suprotstavljanje i oponiranje osobe svojoj porodici i društvu u kome se kreće vrlo teško pada čovjekovoj duši, ali Allah, dž. š., olakšava svaku tešku stvar i situaciju. Uzvišeni Allah kaže u Kur'anu:

“A Allah je na strani izdržljivih!” (El-Bekara, 249),

“A Allah je zaštitnik vjernika” (Alu Imran, 68),

“A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći” (Et-Talak, 2),

“Allah će, sigurno, poslije tegoba, slast dati” (Et-Talak, 7),

“One koji se budu zbog Nas borili, Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti”(El-Ankebut, 69).

Želimo, također, pojasniti da je osobi koja je prihvatila islam i koja se plaši da joj zbog tog čina može biti nanesena neprijatnost koju neće moći podnijeti, dozvoljeno da prikrije svoje prihvatanje islama koje će ostati tajna. Svoje praktikovanje ibadeta skrivat će od pogleda ljudi koji je okružuju. Na taj način će, zasigurno, naići na poteškoće, ali na putu slijeđenja Istine i spašavanja od džehennemske vatre sva odricanja postaju lahka i vjernik izlazi kao pobjednik iz svih tih problema i nevolja sa kojima se susreće.

Na kraju odgovora, ne preostaje nam ništa drugo nego da ti se zahvalimo za uloženi trud, učinjene korake i interesovanje za postavljanjem pitanja. Žarko bismo željeli da tvoj sljedeći i brzi korak bude jasan do kraja na osnovu i uz pomoć našeg odgovora. Spremni smo, uz veliko zadovoljstvo, da ti pomognemo, u budućnosti, na bilo koji način i u bilo kojem pitanju. Molimo Uzvišenog Allaha da te izvede na Pravi put, da ti pomogne i olakša tvoje probleme! Allah, dž. š., upućuje na Pravi put!

Odgovorio: Muhammed Salih Munedždžid, “Odgovori o islamskom vjerovanju”,  str. 164.

Izvor: Minber.ba

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši