Home / Tekst / Odgovori na zablude / Poslanikova ženidba sa mladom Aišom

Poslanikova ženidba sa mladom Aišom

Nekoliko bitnih činjenica u vezi sa Poslanikovom ženidbom sa Aišom:

 1. Aiša je bila spremna za udaju i bila je zrela: Ugovor o veridbi bio je zaključen kada je ona imala 6 godina i poslanik Muhamed je čekao 3 godine i oženio je kada je imala 9 godina. Obavljanje venčanja je obavljeno kada je Aiša imala 9 godina, ne kada je imala 6 i za to postoji razlog. Razlog zbog čega se to tako odigralo jer je do 9. godine Aiša izašla iz puberteta i bila je spremna za udaju.
 1. To je bilo apsolutno dozvoljeno: Brak poslanika Muhameda i Aiše bio je u potpunosti legalan i prihvaćen od strane svih zakona (uključujući zakon društva iz njegovog vremena). Ovaj brak je bio potpuno prihvatljiv u tom vremenu. Niko od njegovih neprijatelja nije o tome prigovarao niti ga je zbog tog venčanja napadao jer je to bilo opšteprihvaćeno u tom vremenu.
 1. Aiša nikada nije pokazivala negodovanje ili nezadovoljstvo: Aišini otac i majka su bili složni i zadovoljni njenim brakom. S toga, ona nije imala problema u vezi ove situacije. Volela je Božijeg Poslanika (mir nad njim) previše, čak je i osećala vrstu ljubomore kada bi videla druge pored njega. I nakon njegove smrti se više nikada nije udala, a živela je 48 godina nakon Poslanika, mir nad njim, i bila je najučenija žena, sve do svoje smrti. Zar ovo ne dokazuje da je bila izuzetno srećna u ovom braku?
 1. Godine za udaju / ocenjivanje zrelosti u prošlim vremenima: Trebamo prvo razumeti da je vreme pre 1400 godina bilo vrlo drugačije od današnjeg, vreme se menjalo pa su se tako i ljudi menjali. U vremenu pre 1400 godina bilo je sasvim normalno oženiti mladu devojku. Istorijska je činjenica da su se devojke uzrasta od 9 do 14 godina udavale po Evropi, Aziji i Africi. Zapravo su se i u SAD devojke uzrasta 10 godina udavale do pre samo jednog veka. Takođe, zrelost devojke se drugačije ocenjuje od mesta do mesta, i drugačije kroz vreme tj. doba zrelosti – u toploj Africi drugačije je od hladne Škotske. Oni koji govore engleski mogu da posete navedeni link i da pogledaju kolika je bila uobičajena prosečna dob prilikom udaje mlađih devojaka u Vizantijskom (Rimskom) carstvu. Ovaj članak nam jasno govori; ova praksa je bila norma a ne izuzetak, naročito do kasnog 12.veka.[1]

Suština; ne poredite prihvatanje / bliskost današnjih društvenih praksi sa onima iz prošlih vremena.

 1. To je uobičajeno danas: U našem svetu danas, još uvek imamo ljude koji žene veoma mlade devojke. Ovaj sajt pokazuje listu poznatih majki ispod 11 godina.[2]

Zašto bi se iznenađujemo nekome ko je oženio devetogodišnju devojčicu pre 1400 godina, kad se u svetu to još uvek praktikuje?

 1. Ženidba mladih devojaka bila je  široko praktikovana: Tokom vremena poslanika Muhameda, ženidba mladih devojaka bila je normalna praksa.
 • Otac poslanika Muhameda je oženio mladu devojku.
 • Deda poslanika Muhameda je oženio mladu devojku.
 • Sa svojih 6 godina, Aiša je bila prethodno verena za čoveka pre nego što se verila za poslanika Muhameda.
 • Jedna od žena poslanika Muhameda (sedamnaestogodišnja Safija bila je jevrejska devojka, a već je bila dvostruka udovica) bila je prethodno dva puta udavana za jevrejske muževe.

Prema katoličkoj Vikipediji, Jozef Stolar (star 90 godina) oženio je devicu Mariju, Isusovu majku kada je bila devojčica od 12 godina. Takođe se navodi da je časna Marija rodila Mesiju Isusa u svojoj 12. god.

Poslanik Avram se oženio kada je imao 100 godina. Mojsije se oženio kad je imao 90 godina. Ovo ukazuje na to da je ženidba sa devetogodišnjom devojčicom u tom vremenu bilo sasvim normalno. Ove devojke su verovatno bile još mlađe kada su se verile za ove ljude. 

Što se tiče srpske istorije spomenućemo jedan bitan brak. Poznato je da je Simonida (1294-1345) je imala samo pet godina kada je njen otac, vizantijski car Andronik Paleolog, poslao na srpski dvor. Mala priceza bila je zalog mira i nevesta Stefana Uroša Drugog Milutina, koji je tada imao nepunih pedeset, nekoliko brakova iza sebe i odraslu decu. Pored ovih zakonitih, hroničari navode da je kralj imao armiju ljubavnica i usputnih žena kojima se ni ime ne navodi. 

Venčanje je obavio ohridski arhiepiskop Makarije u proleće 1299. Srbima je, u ime miraza, priznata osvojena teritorija iznad famozne linije Ohrid – Prilep – Štip. Simonida je tako postala Srpkinja i četvrta žena 40 godina starijeg kralja Milutina, uprkos tome što je na dvoru Nemanjića bio jak otpor prema braku sa vizantijskom princezom. U Srednjem veku, mlade plemkinje su postajale punoletne obično sa 12 godina i tada su najčešće udavane. (3)

Pa zašto nemuslimani oduvek krive poslanika Muhameda zbog ženidbe s Aišom i insistiraju samo na tome? Trebaju da budu pravedni i na isti način okrive i ove ostale ljude. 

 1. Velika mudrost iza ovog venčanja: Za poslanika Muhameda je bilo mudro da oženi tako mladu ženu. Ženidba Božijeg poslanika Muhameda (mir nad njim) devojkom tog uzrasta bila je veliki blagoslov za sve muslimane od tog trenutka. Većina hadisa (izreka i dela poslanika Muhameda) vezanih za čistoću, odnos među bračnim parovima i mnoga druga pitanja su postala jasnija iz Aišinih učenja i prenošenja. Živela je dugo vremena (47 godina) nakon smrti Božijeg poslanika (mir nad njim) i nastavila je da podučava muslimane o svakodnevnim stvarima kao i onima od velike važnosti. Ona je među onima koji su preneli najviše hadisa – izreka poslanika Muhameda.
 1. Ženidba je bila naredba od Boga: Poslanik Muhamed Aišu nije oženio iz svoje sopstvene želje već po naredbi od Boga. Dodato ovome, njegov brak s Aišom bio je i savet koji mu je dala žena (Haula) kako bi ojačao vezu sa svojim već bliskim prijateljem Ebu Bekrom (Aišinim ocem).

Pročitajte njegovu biografiju i saznajte istinu o njemu: “Životopis poslednjeg Božijeg poslanika Muhammeda.” https://islamhouse.com/sr/books/2805422/

 

Fusnote:

[1] http://www.luc.edu/roman-emperors/aggiefran.htm

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_youngest_birth_mothers

(3) http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.303.html:522176-Simonida-Nemanjic-najmladja-srpska-kraljica

 

 

Pogledajte takođe:

Video: Zašto je Poslanik Muhammed oženio mladu Aišu?

Višeženstvo poslanika Muhameda

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši