Home / Tekst / Mahatma Gandi: “Postao sam više nego ikada uveren da mač nije bio sredstvo pomoću kojeg je Islam stekao svoju poziciju”

Mahatma Gandi: “Postao sam više nego ikada uveren da mač nije bio sredstvo pomoću kojeg je Islam stekao svoju poziciju”

Mohandas Karamchand Gandhi (1869–1948) Indijski mislilac i političar. Vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Studirao je pravo na Londonskom Univerzitetu. Godine 1921. Indijski nacionalni kongres, skupina koja je širila pokret Indijom, dala je Gandiju potpunu izvršnu vlast, uključujući čak i pravo da imenuje svog naslednika. Ubijen je u atentatu, hicima iz vatrenog oružja 30. januara 1948. godine. Gandi je nakon pročitane knjige o životopisu poslanika Muhammeda,  alejhi selam, rekao sledeće:

„Kada sam završio drugi tom, bilo mi je žao što nemam više da čitam o tom divnom životu. Postoje neki događaji koje ne razumem i neki koje ne mogu da objasnim. Ali ja nisam pristupio proučavanju kao kritičar ili podsmehivač. Želeo sam da znam najbolje od života onoga ko i danas nesporno pleni srca miliona ljudi. I našao sam dovoljno toga u knjigama. Postao sam više nego ikada uveren da mač nije bio sredstvo pomoću kojeg je Islam stekao svoju poziciju. Već je to bila rigidna jednostavnost, krajnja skromnost Poslanika, preciznost u vezi sa obećanjima, njegova potpuna posvećenost svojim prijateljima i sledbenicima, njegova neustrašivost i njegova apsolutna vera u Boga i svoje poslanje. Te osobine, a ne mač, krčile su put i nadvladale su svaku prepreku.”[1]

[1]  Mahatma Gandhi, Collected Works of  Mahatma Gandhi, vol. 29, My Jail experiences XI, str. 133. Young India, 11-9-1924.

Izvor: “100 nemuslimanskih velikana o islamu”

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši