Home / Tekst / Poznata irska pevačica Šinejd O’Konor prešla na islam

Poznata irska pevačica Šinejd O’Konor prešla na islam

Irska pevačica Šinejd O’Konor, najpoznatija po njenoj verziji hita „Nothing Compares 2 U“ iz 1990, objavila je danas da je prešla u islam i promenila ime u Šuhada Davit.

U poruci na Tviteru, ona je zahvalila „svojoj sabraći muslimanima“ za podršku. Pevačica je rekla da je ova odluka došla kao „prirodni zaključak“. Irski imam Šaik Umar al-Kadri objavio je video snimak na kojem ona izjavljuje da je postala muslimanka.

„Objavljujem da sam ponosna što sam postala muslimanka. To je prirodni zaključak na putu bilo kog inteligentnog teologa. Sve proučavanje svetih spisa vodi ka islamu. A to čini sve ostale veroispovesti suvišnim. Od sada ću imati (drugo) novo ime. To će biti Šuhada“, rekla je pevačica, čije novo ime na arapskom znači mučenica.

To nije prvi put ni da je O’Konor promenila svoje ime, niti da je javno govorila o veri. Napravila je skandal 1992, kada je pocepala fotografiju pape na prenosu uživo na američkoj televiziji, a kasnije je rekla da je to učinila zato što postoje brojna svedočenja da je Rimokatolička crkva seksualno zloupotrebljavala decu. Sedam godina kasnije se zaredila u jednoj odmetnutoj crkvi u Lurdu.

Rimokatolička crkva, koja ne dozvoljava ženama da budu sveštenici, nije priznala taj obred. Prošle godine je, boreći se sa mentalnim problemima, prolazila kroz ozbiljnu životnu krizu koja je kulminirala kada je u septembru objavila video snimak na kojem kaže da je sklona samoubistvu i da živi sama u jednom jeftinom hotelu u NJu DŽerziju.

Nakon toga je objavila da će promeniti ime u Magda Davit, jer „Šinejd O’Konor više ne postoji“ i zato što „ne želi više da nosi to patrijarhalno ime“ i hoće da se „oslobodi roditeljskih kletvi“. U postovima koje je ovih dana objavila na društvenim mrežama može se videti kako nosi hidžab i čuti kako peva islamski poziv na molitvu. Iako je njeno prihvatanje islama propraćeno kritikama i antimuslimanskim opaskama, ono je sa dobrodošlicom prihvaćeno u islamskom svetu.

O’Konor se proslavila upečatljivom obradom pesme „Nothing Compares 2 U“, koju je u originalu napisao Prins. NJena verzija balade je dospela na prva mesta top lista širom sveta i bila četiri nedelje na vrhu liste Bilbord hot 100, donevši joj tri nominacije za nagradu Gremi. Muzički spot koji prati ovu pesmu, u režiji DŽona Mejburija, sastoji se uglavnom od krupnih kadrova njenog lica dok peva stihove. Spot je osvojio tri Munmen trofeja na dodeli MTV video muzičkih nagrada 1990, uključujući i Video godine, što ju je učinilo prvom ženom umetnicom koja je dobila ovu uglednu nagradu.

O’Konor je izdala 10 solo albuma. U avgustu ove godine objavila je prvu pesmu nakon četiri godine pauze, pod nazivom „Milestones“. „Ovo je samo prvi demo snimak za fanove, a objavila sam ga zato što oni nikada nemaju priliku da čuju demo“, rekla je pevačica za sajt Ajriš san.

O’Konor nije jedina slavna ličnost koja je prešla u islam. Egipatski glumac Omar Šarif se preobratio 1955. i promenio ime da bi se venčao svojom ženom Faten Hamam. On je rođen kao Mišel Dimitri Šalhub, u melkitskoj hrišćanskoj porodici u Aleksandriji u Egiptu. Reper Ajs Kjub je prešao u islam 1990-ih. Stendap komičar Dejv Čapel postao je musliman 1998.

Izvor: https://www.danas.rs/svet/sinejd-okonor-postala-suhada/

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/sinead-oconnor-islam-conversion-video-watch-new-name-shuhada-davitt-a8602186.html

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši