Home / Tekst / Nauka i religija / Komentari svetskih naučnika o naučnim nadnaravnostima u Kur'anu

Komentari svetskih naučnika o naučnim nadnaravnostima u Kur'anu

Slede neki od komentara naučnika o naučnim nadnaravnostima u Kur'anu. Svi komentari su preuzeti sa video trake pod nazivom “Ovo je istina”. Na ovoj video traci možete videti i čuti naučnike dok daju komentare. (Za kopiranje, gledanje uživo ili gledanje klipova ovih komentara posetite stranicu www.islam-guide.com

1 – Dr. T. V. N. Persaud je profesor anatomije, pedijatrije, zdravlja dece, sifilisa, ginekologije i reprodukcije, na univerzitetu Manitoba, Vinipeg, Manitoba, Kanada.

Tamo je radio kao generalni direktor anatomije šesnaest godina, i bio je jako poznat u svom polju.

Autor je i kontrolor dvadeset dva dela, i objavio je više od 181 naučnih istraživanja.

Godine 1991. dobio je najveću dodeljenu nagradu do tada u polju anatomije u Kanadi, takozvanu JBC veliku nagradu od Kanadskog udruženja anatomista.

Kada je upitan o naučnim nadnaravnostima u Kur'anu, koje je izučavao rekao je:

„Način na koji je meni objašnjeno je da je Muhammed bio običan čovek. Nije znao ni da čita ni da piše, ustvari bio je nepismen. Govorimo o dvanaest, odnosno četrnaest vekova pre i o nepismenom čoveku koji objašnjava izjave i rečenice, koje su na veliko iznenađenje, naučno tačne.

Ja lično, ne vidim kako to može da bude samo slučajnost. Puno je tačnih stvari, i ja, kao i doktor Mur, nemam nikave poteškoće u prihvatanju da ga je Božije nadahnuće uputilo na ove informacije.”

Profesor Persaud je spomenuo neke od kur'anskih odlomaka i Poslanikovih hadisa u nekim svojim knjigama.

Takođe je predstavio ove odlomke i hadise na nekoliko kongresa.

2 – Dr. Joe Leigh Simpson je profesor i generalni direktor odseka za porodiljstvo i ginekologiju, kao i za ljudsku genetiku na medicinskom fakultetu Bajlor, Hjuston, Teksas, USA.

Takođe je profesor i generalni direktor odseka za porodiljstvo i ginekologiju na univerzitetu Tenesi, Memphis, Tenesi, USA. Bio je predsednik “Američkog udruženja plodnosti”. Primio je mnoge nagrade, uključujući nagradu udruženja Profesora ginekologije i porodiljstva 1992 godine.

Profesor Simpson je proučavao sledeća dva hadisa poslanika Muhammeda, mir nad njim:

„Stvaranje svakog od vas odvija se u stomaku njegove majke četrdeset dana…”[1]

„Nakon četrdeset i dve noći embriona, Bog šalje anđela koji ga oblikuje, daje mu sluh, i vid, i kožu, i meso, i kosti…”[2]

Intenzivno je proučavao ova dva hadisa zapazivši da prvih četrdeset dana predstavlja posebnu fazu u stvaranju zametka.

Bio je impresioniran preciznošću i tačnošću ova dva hadisa.

Na jednom od kongresa je izjavio sledeće:

„Ova dva Poslanikova hadisa dala su mi posebnu, tačnu vremensku tabelu za razvoj zametka pre četrdeset dana. Ova tačka je spomenuta jutros od strane prethodna dva govornika, i ne može biti da su ovi hadisi objavljeni na osnovu naučne činjenice koja je bila prisutna za vreme njihovog pisanja. Ovo znači da nema neslaganja između genetike i vere, ustvari, vera može ukazati na znanje u puno naučnih tačaka.

U Kur'anu postoje informacije objavljene pre mnogo vekova, čija je tačnost kasnije dokazana, što dokazuje da je Kur'an objavljen od strane Uzvišenog Boga.”

3 – Dr. E. Marshal Johnson profesor anatomuje i evolucione biologije na univerzitetu Tomas Jeferson, Filadelfija, Pensilvanija, USA.

Ukupno 22 godine, tamo je radio kao profesor i generalni direktor anatomije. Takođe je bio direktor Daniel Baugh instituta, kao i predsednik „Teratologija društva” udruženja.

Napisao je više od 200 publikacija, i 1981. godine, tokom sedme medicinske konferencije, u Damamu, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, pri prilaganju papira svog istraživanja je rekao:

„Sažetak: Kur'an ne opisuje samo spoljašnji izgled zametka, nego i unutrašnje faze, faze unutar zametka, o nastajanju i razvoju opisujući ključna dešavanja koja je otkrila današnja nauka.“

Takođe je rekao: „Kao naučnik, mogu da se nosim samo sa stvarima koje mogu tačno da vidim. Mogu da razumem embriologiju i evolucionu biologiju. Mogu da razumem reči koje mi prevedu iz Kur'ana.

I kao što sam dao primer pre, ako bi trebalo da se prebacim u ono doba i da znam, naravno ono što danas znam, i da sačuvam svoju sposobnost opisa, ne bih mogao da opišem stvari kako su opisane u časnom Kur'anu. I ne vidim nikakav izgovor odbijanja ideje da je Muhammed te informacije dobio od određenog izvora, tako da ne vidim ovde šta je kontradiktorno sa idejom da je Božanska sila umešana u ono što je Muhammed mogao da napiše.”  [3]

4 – Dr. Viliam V. Hay je poznati naučnik morske nauke, i profesor geoloških nauka na univerzitetu Kolorado, Boulder, Kolorado, SAD.

Pre je bio dekan Rosenstiel škole za marine i atmosferskih nauka na univerzitetu Majamiji, Majami, Florida, SAD.

Nakon diskusije sa profesorom Hay o činjenicama o moru, spomenutim u Kur'anu, i koje su nedavno otkrivene rekao je :

„Fascinirajuće je to da se ovakve informacije nalaze u starim zapisima časnog Kur'ana i da mi je da znam izvor ovih informacija!? Interesantno je da se ove informacije nalaze tu i da je ovo istraživanje zbog njihovog otkrivanje i spoznaja značenja nekih tekstova. „ I kada je dr. Hay upitan o tome šta bi mogao biti izvor Kur'ana odgovorio je : „ Mislim da mora da bude Bog.”

5 – Dr. Gerald C. Goeringer je govornik i pomoćni profesor medicinske embriologije na odseku za izučavanje ćelije (biologija) – medicinska škola – Georgetaven Univerzitety, Vašington, DC, SAD.

Tokom osmog medicinskog kongresa, koji je održan u Rijadu, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, pri prilaganju papira svoga izučavanja doktor Goeringer je objasnio:

„Neki od kur'anskih odlomaka sadrže potpuni opis razvoja čoveka, od početka spajanja gameta (polna rasplodna ćelija) do nastajanja i formiranja organa.

Pre toga nije postojao ovako jasan i potpun zapisnik o razvoju čoveka, njegovoj kasifikaciji, definicijama i opisu.

Većinom, ako ne i u svim slučajevima, ovaj opis je prestigao u istoriji za nekoliko vekova ono što je bilo zapisano u starim naučnim delima o različitim fazama i razvoju zametka čoveka.”

6 – Dr. Joshihide Kozai je profesor na univerzitetu Tokio, Hongo, Tokio, Japan.

Bio je direktor državnog astrološkog opservatorija, Mitaka, Tokio, Japan. On je rekao: „Jako sam impresioniran što nalazim tačne astrološke činjenice u Kur'anu.

S naše strane, moderni astronauti su proučavali samo mali deo univerzuma.

Skoncentrisali smo se, u našem naporu, da razumemo mali deo, jer pomoću teleskopa vidimo samo mali deo neba bez razmišljanja o viđenju celog univerzuma.

Zbog toga, nakon čitanja Kur'ana i odgovora na pitanja, mislim da mogu da nađem svoj budući način otkrivanja univerzuma.”

7 – Dr. Tejatat Tejasen je generalni direktor odseka za anatomiju na Čiang Mia univerzitetu, Čiang Mia, Tajland.

Pre toga bio je dekan medicinskog fakulteta na istom univerzitetu.

Tokom osmog medicinskog kongresa u Rijadu, Kraljevini Saudijskoj Arabiji, profesor Tajatat je ustao i rekao:

„Tokom poslednje tri godine postao sam zainteresovan za Kur'an. Iz mog studija i onog što sam naučio iz ovog kongresa, smatram da sve što je zapisano u Kur'anu pre četrnaest vekova, mora biti istina koju je moguće dokazati naučnim putevima.

Budući da poslanik Muhammed,mir nad njim, nije znao ni da čita ni da piše, mora biti Poslanik koji je došao sa ovim činjenicama koje su mu objavljene, poput jedne od „svetlosnih operacija” od strane onoga koji je dostojan da bude Stvoritelj.

Taj Stvoritelj mora da bude Bog, zbog toga došlo je vreme da kažemo: Nema drugog boga osim Boga Jedinoga, Muhammed je Božiji poslanik.

Na kraju, moram čestitati na odličnoj i naprednoj organizaciji ovog kongresa.

Ne samo da sam se okoristio naučno i verski, već mi je pružena velika prilika da se sretnem sa mnogo poznatih učenjaka, kao i prilika za sticanje novih prijatelja od učesnika kongresa.

Najznačajnija stvar koju sam stekao dolaskom na ovo mesto je (Nema drugog boga osim Boga Jedinoga, Muhammed je Božiji poslanik.) i što sam postao musliman.”

Nakon ovih primera koje smo videli o naučnim nadnaravnostima u Kur'anu, i posle svih ovih zaključaka od strane naučnika, postavimo sebi ova pitanja:

-Da li su ove naučne informacije, nedavno dokazane, u različitim poljima, slučajno spomenute u Kur'anu objavljenom pre četrnaest vekova? -Da li je moguće da je ovaj Kur'an napisao Muhammed ili neki drugi čovek?

Jedini mogući odgovor je da je Kur'an Božiji govor, objavljen od Njega.

 

Fusnote:

[1]  Hadis beleže Muslim (br. 2643) i Buhari (br.3028).

[2] Hadis beleži Muslim (br.2645).

[3] Muhammed, mir nad njim, nije znao ni da čita ni da piše ali je diktirao Kur'an svojim drugovima (ashabima) i naredio je nekima od njih da ga zapišu.

 

Izvor: I. A. IbrahimVODIČ ZA RAZUMEVANJE ISLAMA.” 

Check Also

VIDEO – Prirodna medicina u religijskim tradicijama

Profesor Fejzo Radončić i Dr. Miroljub Petrovič u podkastu “NAJBITNIJE”

Komentariši