Home / Tekst / Analiza religija / Ko su El-Kadijanije (Ahmedije)?

Ko su El-Kadijanije (Ahmedije)?

Ovo je nevernička sekta koja je uzela islam kao štit za svoje pokvarene ideje i pokvarena ubeđena od kojih su najopasnija:

1) tvrdnja da je njihov vođa poslanik.

2) izokretanje kur'anskih ajeta.

3) negiranje borbe na Božijem putu.

4) proglašavanje muslimana nevernicima.

5) pomažu nevernike protiv muslimana.

Razlog zbog kojeg su dobili ime kadijanije

Nazvani su ovim imenom zbog grada koji se zove Kadijan u kojem je rođen ovaj lažni poslanik.

Drugo ime kadijanija

Kadijanije sebe nazivaju Ahmedije u Africi i drugim mestima, a to je zbog čoveka koji za sebe tvrdi da je poslanik koji se zove Ahmed, imajući pri tom još jednu pokvarenu nameru koju koristi za zavođenje muslimana – na što upućuje sam naziv Ahmedije, jer žele time kazati muslimanima da su vezani za Poslanika, jer je jedno od njegovih nadimaka Ahmed. Zapravo, u stvarnosti oni nemaju apsolutne nikakve veze sa Poslanikom, nego se oni vežu za lažova Ahmed Gulama – Mirza.

Oni su poznati pod imenom el-kadijanije u Pakistanu, Indiji i drugim  zemljama gde žive muslimani.

Osnivanje kadijanija

Ovu sektu osnovao je Mirza Gulam u 19. stoleću u Indiji. Znanstveno je potvrđeno da su kadijanije plod engleske politike i da ova sekta nije osnovana ni zbog kakvog drugog cilja osim da služi engleskom kolonijalizmu, a ovo je potvrdio El-Kadijani u nekim svojim člancima gde je, između ostalog, rekao da on duguje Engleskoj prijateljstvo – postavivši za načelo njihove ”vere” pokornost njima, izbacivši pri tome borbu protiv neprijatelja, i priznao je da su Englezi izmislili teoriju o njegovom poslanstvu.

 

Uslovi koji su pomogli osnivanje kadijanija:

  1. Povoljna sredina u Indiji gdje vlada veliko neznanje. Indija je od davnih vremena zemlja mnogoboštva, raznih ideoloških pravaca, plodna sredina za proglašavanje poslanicima i bogovima. Učenjak Mes'ud en-Nedevi je kazao: ”Stanovnici Indije su obožavali 30 000 000 bogova.”
  1. Engleska vlast je pružila zaštitu ovoj sekti i njenim pristalicama.
  2. Postepenost u pozivu od strane ovog lažova, tako da je uspeo formirati skupinu.
  3. Nakon uspostave pakistanske države Englezi su uspeli da postave jednog pristalicu sekte kadijanija na mesto ministra vanjskih poslova Pakistana. On je zapošljavao svoje pristalice u pakistanskim ambasadama u mnogim svetskim gradovima, takođe ih je zapošljavao i uvodio u vojsku i tako znatno proširio zabludu ove sekte.

 

Poreklo Ahmeda Gulama

Tvrdi da je njegova porodica mongolskog porekla koja se iselila iz Semerkanda u neko drugo mesto, zatim je tvrdio da mu je objavljeno da je njegova porodica iranska (persijska), jednom je rekao da je Kinez, a drugi put fatimija iz plemena Benu Fatime. Kada bi god bio upitan o ovim kontradiktornostima rekao bi: ”Bog mi objavio.”

Njegovo rođenje

Rođen je 1839. ili 1840. god u gradu koji se zove Kadijan u porodici koja je poznata po pokornosti i služenju engleskom kolonijalizmu i potpomaganju sekte Es-Sih (Sik) koja je od najžešćih neprijatelja muslimana na području Indije.

Razlozi zbog kojih se proglasio poslanikom:

  1. želja za vodstvom pod imenom vere.
  1. bolovao je melankoliju[1] koja je, naravno, uticala na njegov ovakav postupak.
  1. usluga britanskoj vladi i rad za njenu dobrobit.

Njegovo misionarstvo                                                               

Bio je postepen u svojoj misionarskoj misiji, kao batinije i ismailije:

 Prvo je počeo da tvrdi da mu dolazi objava od Boga nadahnućem. Zatim je počeo da tvrdi da je on obnovitelj vremena i da je on sličan Mesiji Isusu u svojstvu poniznosti i smirenosti.

Tvrdi da je on obećani Mesija koji će se spustiti na Zemlji pre Sudnjeg dana, i tvrdio je da je jednim delom poslanik, zatim je 1901. god. je tvrdio da je potpuni verovesnik i na kraju kao vrhunac svega 1904. god. je tvrdio da je krišna, a krišna je božanstvo hindusa u kojeg hindusi veruju i kojeg obožavaju.

Fusnote:

[1] Melankolija (grč. melas crn) seta, setnost, tuga, snuždenost, potištenost; vrsta duševne bolesti kod koje prevladava mučno i potišteno raspoloženje; melankolia agitans (lat.) nemirna seta sa nastupima straha; seta spojena sa strahom od ljudi; melankolia hypokondrica (lat) – seta na osnovi umišljenih bolesti.

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši