Home / Tekst / Analiza religija / Shmuel Boteach, jevrejski rabin: Činjenica je da Jevreji imaju veliki dug prema islamskom društvu

Shmuel Boteach, jevrejski rabin: Činjenica je da Jevreji imaju veliki dug prema islamskom društvu

Američki ortodoksni rabin i pisac. Autor je 30 knjiga. Jedan je od najutjecajnijih rabina u SAD-u. Magazin Newsweek 2010. godine rangirao ga je šestim na listi od 50 najutjecajnijih jevrejskih rabina u Americi. U jednom televizijskom obraćanju, o muslimanima je rekao:

„Činjenica je da jevrejsko društvo ima veliki dug prema islamskom društvu. Jer, kad smo mi izbačeni iz katoličke Španije 1492. godine i kad smo bili izbačeni iz katoličkog Portugala, mislim da je to bilo 1503. godine, muslimani su bili ti koji su prihvatili Jevreje. I zato su Jevreji i dan danas prisutni u islamskom svijetu.

Imamo jevrejsko društvo u Istanbulu. To su bile specifične zemlje. U Osmanskom carstvu prema Jevrejima su se odnosili s tolerancijom.

Da, plaćali su džiziju (mali porez), ali nikada nisu protjerivani, niti je u islamskom svijetu postojao holokaust.”[1]


[1] Video: https://www.youtube.com/watch?v=ePdMtpqBIxo&index=6&list

Izvor: Iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

Check Also

Priča o Isusovom raspeću u svetlu tumačenja Kur’anskih odlomaka

Uzvišeni Bog, u Časnom Kur’anu u poglavlju An-Nisa, kaže: Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne veruju i žele između Allaha i poslanika Njegovih (u verovanju) napraviti razliku pa govore: “U neke verujemo, a u neke ne verujemo.” I žele između toga iznaći put neki. (150) Oni su doista pravi nevernici, a Mi smo nevernicima pripremili sramnu patnju. (151) …

Komentariši