Home / Tekst / Balbir Singh – od indijskog ekstremiste koji je rušio džamije, do muslimana koji je sagradio 90 džamija

Balbir Singh – od indijskog ekstremiste koji je rušio džamije, do muslimana koji je sagradio 90 džamija

Babri džamija je historijska tačka sukoba između Hindusa i muslimana u Indiji nakon što je hinduska rulja, oko 150.000 ljudi, srušila džamiju u decembru 1992. Kao glavni razlog rušenja historijske džamije pet stoljeća nakon što je izgrađena, Hindusi su navodili to što su, navodno, muslimani u vrijeme vladavine muslimanskih Mogula u Indiji, uništili veliki hram hinduskog boga “Ram”. Uglavnom, od rušenja džamije pa sve do danas, još uvijek postoji spor i sukob između Hindusa i muslimana oko toga.

Na čelu rulje koja je rušila džamiju bila je osoba po imenu Balbir Singh, i on je prvi koji se popeo na kupolu džamije da bi je srušio.

Zatim se dešava životna priča čiji scenarij se može porediti sa onim holivudskim, u kojoj Balbir Singh, od rušitelja džamije, postaje islamski misionar koji putuje širom Indije da ljude poziva u islam.

Balbir Singh, koji je promijenio ime u Muhamed Amir, kaže da je kao mladić bio oduševljen ekstremnim političkim stavovima i da je nakon rušenja džamije bio vrlo sretan, jer je bio u mogućnsti da pomogne i služi hinduističku vjeru kojoj je pripadao.

Međutim, kada se vratio kući, njegovi roditelji, koji su bili sekularisti, bili su ogorčeni i ljuti zbog onoga što im je sin uradio. Tada je on po prvi put osjetio krivicu zbog svog zlodjela i odlučio je da se zbliži sa muslimanima, da bi na kraju obznanio svoje primanje islama zajedno sa svojim prijateljem sa kojim se prethodno bio zavjetovao da će srušiti džamiju i sagraditi hinduistički hram.

No, umjesto hinduističkog hrama, oni su se, nakon primanja islama, zavjetovali da će, kao iskup za grijeh koji su počinili, izgraditi stotinu džamija. Do sada su izgradili 90 velikih džamija u Indiji.

 

Check Also

Ista Božija Poruka je slata tokom cele ljudske istorije

Nakon stvaranja Adama, jedna te ista poruka je konstantno dostavljana ljudskom rodu tokom istorije čovečanstva. …

Komentariši