Home / Tekst / Nauka i religija / 6. Naučna otkrića u Kur'anu: Barijera između dva različita mora

6. Naučna otkrića u Kur'anu: Barijera između dva različita mora

Moderna nauka otkrila je da na mestima gde se sreću dva različita mora postoji barijera. Ova barijera razdvaja dva mora tako da svako ima sopstvenu temperaturu, salinitet i gustinu.[1] Na primer voda u Sredozemnom moru je toplija, slanija i manje gušća od vode Atlanskog okeana. Kada voda iz Sredozemnog mora uđe u Atlanski okean preko gibraltarskog moreuza, ta ista voda se kreće nekoliko stotina kilometara unutar Atlantskog okeana na dubini od oko 1000 metara sa svojom nepromenjenom temperaturom, salinitetom i manjom gustinom. Voda iz Sredozemnog mora se na ovoj dubini stabilizuje.[2]

     Iako u ovim vodama postoje jake struje, plime i talasi, one se ne mešaju niti prelaze tu barijeru. U Kur'anu se navodi: „Pustio je dva mora da se susreću, između njih je pregrada i ona se ne mešaju.ˮ (Kur'an, 55:19-20)

     Ali kada govori o barijeri između slane i slatke vode Allah spominje postojanje nevidljive brane: „On je Taj Koji je dva mora ostavio jedno pored drugog – jedno je pitko i slatko, drugo slano i gorko, a između njih je postavio pregradu i neprobojnu branu.“  (Kur'an, 25:53)

     Neko bi se mogao zapitati, zašto se u Kur'anu spominje brana kada se govori o barijeri između slatke i slane vode, ali se ne spominje kada se govori o barijeri između dva mora?

     Moderna nauka otkrila je da je u estuarijumu gde se sreću slatka i slana voda, sutuacija nešto drugačija nego tamo gde se sreću dva mora. Otkriveno je da u estuarijumu gde se sreću slatka i slana voda, postoji takozvana „piknoklina zonaˮ u kojoj različita gustina razdvaja dva sloja vode.[3] U ovoj particiji (zoni razdvajanja) salinitet se razlikuje i od saliniteta slatke i od saliniteta slane vode.[4] Ovo je tek nedavno otkriveno uz pomoć moderne tehnologije kojom se meri gustina, salinitet, teperatura vode i rastvorljivost kiseonika u njoj, izmeđuostalog.

     Ljudsko oko ne vidi razliku između dva mora koja se susreću. Umesto toga, nama dva mora izgledaju kao jedno, homogeno, more. Isto tako, ljudskom oku je nevidljiva podela vode u estuarijima na tri vrste: svežu (slatku), slanu i vodu u particiji (zoni razdvajanja).

[1] Richard A. Davis, Principles of Oceanography, 2nd edition, Boston, Addison Wesley Longman Publishing Company, 1977, pp. 92-93.

[2] Ibid, p.93

[3] M. Grant Gross, Oceanography: A View of Earth, 6th  edition, New Jersey Prentice Hall“, 1992, p. 242; Harold V. Thurman, Introductory Oceanography, 10th edition, New Jersey: Prentice Hall; 2003,‘ pp, 300-301.

[4] M. Grant Gross, Oceanography: A View of Earth p. 244. Harold V. Thurman, Introductory Oceanography pp, 300-301.

 

Iz knjige: “Moja velika ljubav prema Isusu me je dovela do Islama.”

Check Also

VIDEO – Prirodna medicina u religijskim tradicijama

Profesor Fejzo Radončić i Dr. Miroljub Petrovič u podkastu “NAJBITNIJE”

Komentariši